12-12-1972 – 12-12-2017

 

Wereldberoemd in Lierop

Ze zijn wereldberoemd in Lierop en omstreken. Onweerstaanbaar voor eenieder die zich erdoor laat verleiden. Befaamd bij de échte liefhebbers. Maar vooral, de beste in hun soort: de heerlijke ambachtelijke pannenkoeken van Herberghe de Coeckepanne.

 

Een klein stukje geschiedenis

De sfeervolle boerderij waarin de Coeckepanne gevestigd is, stamt uit het jaar 1892. Het pand werd gebouwd door Hendrikx uit Lierop, die zich daar als schoenmaker, landbouwer, bakker, kruidenier, herbergier, oliehandelaar en verkoper van geneesmiddelen vestigde. Toen in 1960 de laatste boer vertrok en een brouwerij het pand pachtte, was de toekomst onzeker. Tot Theo Vinken in 1972 stopte met zijn banketbakkerij aan het Wilhelminaplein in Someren en de boerderij verbouwde tot pannenkoekenhuis. In 1989 hebben Jos en Marij Haerkens dit unieke concept verder uitgebouwd en grootgemaakt. Zij waren bijna 25 jaar trotse eigenaar van de Coeckepanne. In oktober 2013 hebben Jos en Marij de zaak overgedragen aan dochter Annebet en haar partner Gerrit Verhees, de volgende generatie. Annebet en Gerrit zijn deze uitdaging vol enthousiasme aangegaan.

 

Ambachtelijke pannenkoeken

Al 45 jaar worden de pannenkoeken traditioneel in grote koekenpannen gebakken. Goudbruin, lekker krokant en eenvoudig of rijkelijk belegd met de meest verse, smaakvolle ingrediënten. Er worden zoveel mogelijk (streek)producten van lokale leveranciers gebruikt. Ook wordt er rekening gehouden met speciale wensen en allergenen. De pannenkoeken worden bijvoorbeeld gluten- en lactosevrij gebakken. 

 

Brabantse zult, balkenbrij, kaantjes en kersensteeltjesbrandewijn

Geen zin in een pannenkoek? Er staan heerlijke Brabantste specialiteiten op de kaart. Zoals een huisgemaakt worstenbroodje, zult, balkenbrij, bloedworst met appel, kaantjes en niet te vergeten de bekende Abramsoep. Kenners uit de hele regio rijden er graag kilometers voor om. Een uniek aperitief is de ‘Kersensteeltjesbrandewijn’. Het recept hiervan werd ooit door Pater Leopold Verhagen achtergelaten.

 

Ouderwetse gastvrijheid

Bij de Coeckepanne waan je jezelf terug in het Bourgondische verleden. Het interieur is een schatkamer van dierbare antieke voorwerpen met een verhaal, zowel in de Vurherd, de Schuurherd en de Kaarschop. Wie binnenkomt voelt zich meteen thuis. Of je nu gaat voor een avondje romantisch tafelen, een gezellig familie-uitje ter ere van een bijzondere gelegenheid, een onvergetelijke feestavond, Brabantse Koffietafel of een vergadering. En tijdens de zomermaanden is het heerlijk vertoeven op het terras met uitzicht op Lierops bekende koepelkerk. Goed gezelschap, een trappistje, zonnetje erbij, eventueel terrasverwarming… wat wil je nog meer?

 

Omgeven door natuur

De Coeckepanne is gevestigd tegenover de prachtige koepelkerk in het hart van Lierop, een gezellige dorpskern omgeven door bossen, heide, vennen en natuurreservaten. De Coeckepanne ligt te midden van 5 fietsknooppunten, waaronder 90-91 en 91-92 en is een officieel ANWB fietsservicepunt van de regio Eindhoven met een oplaadpunt voor elektrische fietsen en er is een ANWB-fiets-reparatieset en een EHBO set aanwezig. De natuurliefhebber kan rondom Lierop al wandelend, op de fiets, te paard of op de mountainbike zijn hart ophalen.

 

Feest

Op 12 december is Herberghe de Coeckepanne jarig. Gasten krijgen de komende weken een uniek Coeckekwartet cadeau, een kaartspel voor de hele familie. Dus kom gezellig naar Herberghe de Coeckepanne en geniet van een overheerlijke pannenkoek, ambachtelijk gebakken op basis van een oud familierecept. Er zit alleen één risico aan vast: als je er eenmaal eentje geproefd hebt, wil je niet anders meer… 

Op naar het 50-jarig jubileum!